Nettkunder av selskaper med relativt sett få kunder, krevende topografiske og klimatiske forhold har som hovedregel høyere og tidvis langt høyere nettleie enn gjennomsnittsleien i Norge. Disse selskapenes kunder må tilgodeses med lavere nettleie, mener Arnt Winther, konsernsjef i Lofotkraft.
Ulik nettleie kan bremse energiomstilling og næringsutvikling
Høye nettleiepriser i enkelte områder er en barriere mot næringsutvikling og energiomstilling. På sikt kan dette medføre verditap og mindre utvikling i Lofoten. Lik nettleie vil derimot gi samme utgangspunkt for alle regioner, til grønn omstilling og til grønn vekst.
– Elmea har i mange år jobbet for å få på plass en utjevning av nettleia. Vi har god dialog med egne eiere, politiske partier i regionen, og politiske partier sentralt. I tillegg jobber vi godt med andre distriktsselskap, sier Arnt M. Winther, konsernsjef i Lofotkraft.
– Politikerne bør sørge for at Regjeringen gjør det de har skrevet i Hurdalsplattformen, nemlig å få på plass en utjevningsordning, slik at vi får likere nettleie i hele Norge, legger han til. Dagens prismodell er ikke rettferdig, og den er basert på tilfeldigheter. Den gir kundene i Lofoten en ekstra belastning.
I Lofoten er det stor verdiskaping. Turisme, fiskeri, havbruk og leverandørindustri bidrar betydningsfullt til statskassen. Det fremstår som urettferdig at kostnadene til grunnleggende infrastruktur, som strømforsyning, skal dekkes av lokalbefolkningen i Lofoten alene.
Fire grunner til at Lofoten har dyrere nettleie enn andre steder:
• Lofoten er Lofoten, med høye fjell, dype daler og mange øyer. Topografien gjør det mer komplisert og derfor dyrt å bygge strømnett her.
• Strømnettet er dyrt å drifte, og regninga fordeles, via nettleia, på de som bor her. Vi er bare 25.000 mennesker som deler denne regningen.
• Det er langt fra østre Lofoten, hvor vi er tilknyttet sentralnettet, og ut til Røst. På denne strekningen må vi bygge et dyrt, overordnet strømnett. Som skal betales – av kundene i Lofoten. Regioner som ligger nært sentralnettet kan koble seg direkte på dette, og slipper de ekstra kostnadene med langstrakt overordnet nett.
• De siste 12 årene har vi investert 2 milliarder kroner på nødvendig oppgradering av nettet i Lofoten, og da blir det dyrt.