– Akkurat i dag har jeg brukt arbeidsdagen på å leite etter jordfeil, men hverdagen som energimontør er ellers aktiv og veldig variert, forteller Kristian.
Etter to år på elektrolinja, og to og et halvt år som lærling, er han veldig fornøyd med de valgene han har tatt som gjør at han i dag jobber som energimontør.
– Det startet med en generell teknisk interesse, som gjorde at jeg valgte elektrolinja på Vest-Lofoten videregående skole på Leknes, sier Kristian.
Mot slutten av de to årene på skolen var han på utkikk etter lærlingplass.
– Under et besøk på yrkes- og utdanningsmessa kom jeg i snakk med Elmea. De fortalte meg om en arbeidsdag som hørtes spennende ut. Det var også veldig lokkende at jeg kunne få jobbe ute. Jeg ble oppfordret til å søke lærlingplass hos dem.

Tor-Evan Hansen, arbeidsleder i Elmea, forteller at som energimontørlærling er det store muligheter for jobb etter endt fagprøve. Det er en ettertraktet kompetanse over hele Norge.
– I Elmea tar vi inn minst to energimontørlærlinger i året, avhengig av antall søkere og kvalifikasjoner på søkerne. Som lærling i Elmea får du god oppfølging hele veien. Det er en trygg start på et spennende og variert yrke. Det er også gode muligheter for jobb hos oss etterpå, sier Tor-Evan.
Fagprøven
Etter to et halvt år som lærling var det tid for Kristians fagprøve. Oppgaven han fikk var å montere opp nettstasjon og trafo på Offersøy rorbuanlegg.
– Etter jeg fikk utdelt oppgaven fikk jeg to planleggingsdager. Denne delen gjøres skriftlig. Så gikk vi igjennom planen jeg hadde laget og jeg fikk klarsignal til å starte.
Kristian brukte så to uker på det praktiske arbeidet. Tor-Evan forteller at dette varierer fra fagprøve til fagprøve.
– Oppgavene, og omfanget av dem, avhenger av hvilke behov som rører seg rundt tidspunktet for fagprøven. Fagprøvene er faktiske oppdrag, sier han.

Den praktiske delen av fagprøven gjennomføres alene, eller med en annen lærling som assistent, hvis arbeidet krever det.
– Jeg hadde alt ansvar sjøl, men de var så klart innom meg noen ganger og sjekket at ting gikk som det skulle, sier Kristian.
– På selve fagprøvedagen ble jeg testet i teori og sikkerhet, og arbeidet jeg hadde gjort ble gått igjennom.
Kristian besto fagprøven med best mulig resultat. Tor-Evan har fulgt opp Kristian i læretiden og er ikke overrasket over at det ble toppscore.
– Kristian har vært nysgjerrig og flink til å stille spørsmål. Det er smart å dra nytte av de andre montørenes kompetanse. Jeg tror det har gitt Kristian godt utbytte av lærlingtiden og gitt han en solid forståelse av yrket.
Hverdagen som energimontør
Etter fagprøven har Kristian fått fast jobb i Elmea.
Hverdagen som energimontør
Etter fagprøven har Kristian fått fast jobb i Elmea.
– Det beste med å være energimontør i Elmea er det varierte arbeidet. Å få være ute og gjøre ting jeg ikke ville fått gjort på andre arbeidsplasser. Som å kjøre sekshjuling i terrenget, klatre i stolper, og skjøte kabler for eksempel, sier Kristian
– Det er også givende å få være med på å drifte strømnettet i Lofoten. Det er jo en viktig jobb vi gjør, legger han til.
Tor-Evan forteller at det kreves at du som lærling og energimontør er ansvarsbevisst, omgjengelig og motivert, og ikke minst at du trives ute i all slags vær.
– Av og til skjer det feil på strømnettet i Lofoten, da rykker våre energimontører ut på kort varsel. Da er det en fordel at du har stor arbeidsglede, sier Tor-Evan.

– Jeg tror at det å bli energimontørlærling er et godt valg for dem som trives med å være ute i alle typer vær. Og så må du være lærevillig. Det er et stort fagområde og hele tiden nye utfordringer. Det dukker opp masse nytt som du ikke lærer på elektrolinja. Det er ingen fag på videregående som lærer deg å klatre og arbeide i stolper, avslutter Kristian.
