Kunde
Fjerning av tre fra strømlinje
Aktuelt
Opprydding etter uvær

Etter stormen 8. februar

Uværet onsdag 8. februar satte strømnettet på en tøff prøve. Spesielt førte den kraftige vinden til trøbbel med strømforsyningen i området Gravdal – Ballstad – Fygle – Ramsvik, og seint på kvelden i Stamsund.

Seint onsdag kveld måtte vi også innstille feilrettingen en halvtimes tid, på grunn av lynaktivitet. Når det oppstår fare for lynnedslag, går hensynet til liv og helse for montørene våre foran alt annet. Men i 02-tiden natt til torsdag hadde vi fått rettet feilene i høyspentnettet, og kundene i de berørte områdene hadde fått strømmen tilbake.

Vi fikk – naturlig nok – en del spørsmål om hvorfor det var så mange kortvarige strømbrudd onsdag kveld, og hva vi egentlig holdt på med. Svaret er at de aller fleste av disse kortvarige strømbruddene var utenfor vår kontroll.

Når det er så kraftig vind som på onsdag, tidvis med orkan i kastene, kan det oppstå sammenslag mellom fasene på høyspentlinjene våre. Det betyr at 2 av trådene på en høyspentlinje blåses så nær hverandre at det blir kortslutning, forklarer Pål Martinussen, daglig leder i Elmea. Slike kortslutninger kan også oppstå om det er andre ting som blåser gjennom lufta og treffer linjene.

Når en slik kortslutning skjer, vil vernene i nærmeste transformatorstasjon automatisk koble linja ut, og det blir mørkt hos kundene som forsynes fra den aktuelle linja, fortsetter Martinussen. Et eksempel er området fra Hol kirke til Mortsund og deler av Ballstad, som normalt ligger forsynt fra samme linje.

En kort stund etter kortslutning og påfølgende utkobling, vil vernene i transformatorstasjonen automatisk forsøke å koble linja inn igjen. Hvis da kortslutningen er borte, som den ofte er i slike situasjoner, vil kundene få strømmen tilbake igjen. I den sterke vinden på onsdag skjedde dette gjentatte ganger i de hardest rammede områdene på Vestvågøy, avslutter Martinussen.

Kundeportal​

I kundeportalen kan du bestille trefelling, be om prisoverslag for flytting, fjerning eller endring av strømnett, og registrere andre tekniske forespørsler.

Min side

På Min Side kan du blant annet oppdatere mobilnummer for varsel om strømutkobling, og sjekke strømforbruket ditt.