Kunde
Albert Nilssen
Aktuelt
Albert Nilssen, energimontørlærling i Elmea

Jeg er klar til å rykke ut, uansett vær

1. september startet Albert Nilssen som læring i Elmea. Om 2,5 år kan han ta fagbrev. Målet er å bli energimontør – i Elmea.

– Målet er å bli energimontør. Dette skal bli min faste jobb. Jeg vil bli i Lofoten, være på en sånn arbeidsplass og jobbe ute på fine plasser i hele Lofoten.

1. september startet Albert Nilssen som læring i Elmea. Om 2,5 år kan han ta fagbrev.

–Hvorfor energimontør?

–Jeg fikk tidlig interesse for elektronikk, og ville lære mer om det. Det begynte med gaming, og ble etter hvert litt mer dataelektronikk. Så begynte jeg på Leknes videregående, elektro-linja. Fikk en veldig god lærer, som hadde jobbet i Lofotkraft. Da syntes jeg denne jobben hørtes spennende ut.

–Hva er spennende?

–Det er en veldig variert jobb. Vi er ute, i hele Lofoten. Driver med feilsøking, graver kabler og klatrer i stolper. Det er mye forskjellig.

God lærlingeordning

Læretiden for energimontørfaget er 2,5 år, og det kreves fullført eksamen fra VG2 El-energi. I løpet av læretiden skal man følge og fullføre teoriundervisning på VG3-nivå og gjennomføre nødvendige praktiske prøver.

Siri Sund, kommunikasjons- og kundesjef i Elmea, forteller at Elmea forventer at lærlingene er motiverte, lærevillig og har gode samarbeidsevner.

–Det er viktig for oss at lærlingen blir godt mottatt og at de erfarne ansatte her deler av sin kunnskap og erfaring, sier hun, og legger til at lærlingene blir fulgt opp gjennom hele læretiden, og at Elmea dekker utgifter til undervisning, arbeidsklær, verktøy og nødvendig utstyr.

Samfunnsoppdraget

Albert er født og oppvokst i Svolvær, men har bodd det meste av livet på Gimsøya.

–Det er mye vær på Gimsøya!

–Ja! Det kan være tøft. Jeg husker stormen «Ole». Stolper ble knekt og linjer ble revet ned.

Strømmen gikk.

Siden «Ole» i 2015 har antallet strømavbrudd i Lofoten gått dramatisk ned. Ikke fordi været er blitt så mye bedre, men mye takket være den store oppgraderingen av strømnettet som Elmea (Lofotkraft) har gjort de siste årene.

Store investeringer i strømnettet i Lofoten

Fra 2009 til 2021 bygget Elmea (Lofotkraft) ny hovedstrømlinje gjennom hele Lofoten. Det ble bygget seks nye transformatorstasjoner, reist 3051 tremaster, sju stålmaster, strekt 163 kilometer linje og nesten 100 km sjøkabler. I 2011 ble det også lagt nye sjøkabler ut til Værøy og Røst.

Det var tre grunner til å bygge nytt nett:

  • Det gamle strømnettet var nedslitt.
  • Innbyggerne og næringslivet i Lofoten kommer til å bruke mer strøm i årene som kommer.
  • Den nye linja er konstruert for å tåle framtidens ekstremvær og dermed redusere risikoen for strømbrudd.

Men unge Albert vet hvor han bor, og at nye stormer vil komme.

–Jeg er klar til å rykke ut, uansett vær. Det er bare å hive på seg og være klar.

Stort fokus på HMS

Han har allerede lært fokus på HMS og sikkerhet.

– Det er et stort ansvar. Vi må stole på hverandre. Det er hamret inn. Vi skal gjøre ting riktig. Hvis ikke kan det får store konsekvenser. Det er sikkerhet først, og arbeid etterpå.

Albert ser for seg en lang karriere i Elmea.

–Jeg synes det er ekstremt godt miljø i Elmea. Folk er hyggelige med hverandre. Og så er det meningsfullt å jobbe med noe som er så viktig. Folk og bedrifter i Lofoten er helt avhengig av sikker strømleveranse, sier den unge lærlingen.

Kundeportal​

I kundeportalen kan du bestille trefelling, be om prisoverslag for flytting, fjerning eller endring av strømnett, og registrere andre tekniske forespørsler.

Min side

På Min Side kan du blant annet oppdatere mobilnummer for varsel om strømutkobling, og sjekke strømforbruket ditt.