Kunde
Skjermbilde 2022-06-08 kl. 20.05.11
Aktuelt

Niilo sparer flere tusen kroner i året på å fordele effekttoppene

–Ved å lade bilen om natta og passe på at våre effekttopper ikke går høyere enn 10 kW kan jeg spare 3000 kroner i året, forteller Niilo Nissinen, elektroingeniøren fra Fredvang.

Myndighetene har bestemt at det fra 1. juli skal innføres ny nettleiemodell for alle strømkunder i Norge. Det kommer til å endre strømregningen din.

– Kundene får større mulighet til å påvirke sin nettleie. Jevner du ut strømforbruket ditt gjennom døgnet kan det bedre din privatøkonomi, sier Pål Martinussen, daglig leder i Elmea.

Med ny nettleiemodell blir det slik at det er de tre hele timene i måneden du brukte mest strøm, altså hadde de høyeste forbrukstoppene, som definerer deler av nettleien din.

Automatisert

–Vi kommer til å ligge på effekttopper mellom 5 og 10 kW. Jeg skal klare å styre maksforbruket til under 10 kW, sier Niilo.

Han har laget et opplegg i hjemmet for å ha total kontroll med strømforbruket. Og det er selvsagt ikke bare Teslaen som belaster strømnettet i boligen ytterst på Fredvang i Flakstad.

–Hva må du fordele her? Hvordan kan du passe på at du er under 10 kW?

–Det er det fine, jeg behøver ikke gjøre noe. Det er automatisert. Dersom elbilen står til lading og vi setter på utstyr som trekker mye strøm, som stekeovn, eller vaskemaskin, oppvaskmaskin, jacuzzi, platetoppen og så videre, og dette til sammen nærmer seg 10 kW, får jeg et pling på telefonen om at effekten på ladingen er redusert på grunn av høy effekttopp. Da ligger ladingen lavere helt til det andre er skrudd av, forteller Niilo. Niilo mener at ny teknologi kommer til å gjøre det lettere for folk å styre og redusere strømforbruket.

-Folk bør investere i systemer som styrer strømforbruket. Da kommer besparelsen raskt, sier Niilo, som vet hva han snakker om. Til daglig er han avdelingsleder hos Lofoten Elektro AS på Leknes.

-Skal den nye nettleien bli godt mottatt av folk, og få den virkningen som myndighetene ønsker, må det være enkelt for folk. Å få oss til å endre adferd er vanskelig. Et enkelt system skal gjøre jobben for deg, sier Niilo.

Dersom du ønsker å installere et smart styringssystem hjemme hos deg, må du kontakte Elmea og be om åpning av HAN-porten i sikringsskapet ditt før et styringssystem blir koblet på.

–Her hos meg ble HAN-porten åpnet i 2019. Da plugget jeg pulsen rett i, og har ikke rørt den siden. Jeg ser mitt strømforbruk i sanntid på mobilen, forteller Niilo.

Spar penger ved å påvirke kapasitetsleddet

Den nye nettleiemodellen er laget slik at du selv kan påvirke den gjennom ditt strømforbruk. I dag består nettleien av et fastledd og et energiledd. Fastleddet er det du betaler uavhengig av hvor mye strøm du bruker. Dette har du tidligere ikke hatt mulighet til å påvirke.

Fra 1. juli blir fastleddet endret til et kapasitetsledd, og du vil kunne påvirke denne delen av nettleieprisen med hvor mye strøm du bruker samtidig. Det er forbruket i de tre timene i måneden du brukte mest strøm som definerer denne delen av nettleien. Hvis gjennomsnittet av disse tre forbrukstoppene blir mellom 10,1 og 15 kW koster kapasitetsleddet fra 1. juli 869,- pr måned. Klarer du styre forbrukstoppen til under 10 kW, blir prisen 607,- pr mnd.

Les mer her: https://www.elmea.no/nettleie-fra-01-07-22/

Samfunnsøkonomisk smart

Gjennom vervet som varaordfører i Flakstad er Niilo også opptatt av den samfunnsøkonomiske delen av den nye nettleiemodellen.

–Elmea bygger strømnettet og har leveringsplikt. Jo billigere de kan bygge, jo billigere blir nettleia for oss som kunder. Det er jo i alles interesse å gjøre dette så rasjonelt som mulig. Dersom behovet for strøm blir alvorlig stort, og vi ikke klarer å styre disse effekttoppene, så blir investeringskostnadene hos Elmea betydelig større. Det kommer til å vises på nettleia, som betales av innbyggerne og næringslivet, sier Nissinen, som også er opptatt av sikkerhetsperspektivet.

–Kravene til forsyningssikkerhet kommer sannsynligvis til å øke, fordi vi blir mer og mer avhengig av strøm. Hvis fly, båter og biler skal bruke mer strøm, da må forsyningen være trygg og stabil. Da blir det nok også aktuelt å bygge på grunn av forsyningssikkerheten, mener Niilo.

Rekordmange elbiler

Stadig flere i Lofoten gjør som Niilo; kjøper elbil. Elbilsalget i Nordland økte med 98 prosent i 2021. Fra å ha hatt en andel på drøyt 16 prosent for fem år siden, er andelen i Nordland på 53 prosent så langt i år. Og det er ikke bare privatmarkedet som er interessert i elbiler. Bedriftsmarkedet vurderer også elbil neste gang flåten skal byttes, skriver elbil.no. Les mer her: https://elbil.no/elektrifiserer-nordland/ 

Niilo merker også at flere og flere vurderer å kjøpe elbil, ikke minst fordi det er økonomisk smart.

–Sist jeg sjekket ladeappen min viste den en besparelse på 3.282 kroner per måned mot en tilsvarende bensinbil. Jeg tror denne er litt «optimistisk», kanskje for å selge flere biler, men det gir i hvert fall et godt bilde på hvor gunstig det er for meg å kjøre elbil kontra bensinbil, sier Niilo.

Ved innføring av ny nettleiemodell 1. juli 2022 blir prisen på energileddet 10 øre/kWh lavere om natta.

Niilo 001
SPARER SMART: Niilo Nissinen, elektroingeniøren fra Fredvang, sparer mange penger på trygg elbil-lading hjemme.

–Ved å lade på natta får jeg en besparelse på 324 kroner i året. Det er jo ikke all verden. Det er ved å holde maksforbruk under 10 kW jeg virkelig sparer penger, 2.519 kroner i året. Derfor er det viktig at jeg ikke går over denne grensen når jeg plugger i laderen, forteller Niilo.

Den nye nettleiemodellen oppfordrer altså forbrukerne til å fordele sitt strømforbruk utover døgnet. Pål Martinussen i Elmea kommer med noen konkrete tips:

– Unngå strømforbruk med høye topper på samme tid. Vent med klesvask og oppvaskmaskin til etter middag. Lad elbilen trygt om natta med godkjent hjemmelader, sier Martinussen, som minner om at bruk av elektrisk utstyr kan medføre brannfare.

Bruk av vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel kan medføre brannfare og bør derfor bare brukes når du er våken og kan passe på.

–Apropos brannsikkerhet. Er det ikke farlig å lade elbilen hjemme?

–En godkjent ladestasjon må være satt opp korrekt av en godkjent el-installatør. Da er det ikke farlig å lade på natta, sier Niilo, som advarer sterkt mot å bruke lader i stikkontakt.

En ferdig montert godkjent hjemme-ladestasjon koster mindre enn 20 000 kroner. Mange tilbydere har gunstige nedbetalingsordninger på hjemmeladere. –Jeg lader kun på hurtiglader når jeg må. Det er dyrt å lade på hurtiglader. Hjemmelading er best økonomisk. Derfor er det relativ rask nedbetalingstid på en godkjent hjemmelader, sier Niilo.

Kundeportal​

I kundeportalen kan du bestille trefelling, be om prisoverslag for flytting, fjerning eller endring av strømnett, og registrere andre tekniske forespørsler.

Min side

På Min Side kan du blant annet oppdatere mobilnummer for varsel om strømutkobling, og sjekke strømforbruket ditt.