Kunde
juletre
Aktuelt

Slik får du sikker julebelysning

I desember pynter vi hus og hager med elektrisk julebelysning. Det lyser fint opp i mørketiden, men kan medføre økt brannrisiko om vi ikke tar forholdsregler. Her gir vi deg noen gode råd om sikker julebelysning.

Bruk en ledning som er tilpasset formålet

Bruk en ledning som er passe lang – unngå ledningskveiler og seriekobling. Jo lenger ledningen er, jo mindre sjanse er det for at sikringen går ved kortslutning. Dette kan føre til at ledningen smelter og at det oppstår brann. Unngå skjøter som muliggjør vanninntrenging.

Utendørs lys må plugges i utendørs kontakter

Utendørs lys skal plugges i jordete stikkontakter som er montert ute. Du må aldri strekke ledninger gjennom dør- eller vinduskarm der de kan komme i klem. Sørg også for å beskytte strømledningene, og legg dem slik at ingen snubler i dem.

Sjekk om belysningen er egnet for utendørs bruk, og forsikre deg om at produktet har en IP-klassifisering. Dette skal være tydelig merket på emballasjen.

For utendørs belysning; bruk skjøteledning beregnet for utendørs bruk. En skjøteledning for innendørs bruk kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og andre skader hvis den benyttes ute.

Trekk ut kontakten og slå av julebelysning om natta og når du er borte.

Plasser julebelysningen i god avstand fra brennbart materiale. Bruk gjerne LED-lys, de blir ikke like varme som tradisjonell julebelysning.

Lyslenker består av mange små lamper, og hvis en eller flere lamper slutter å virke vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten tar fyr. Trekk ut kontakten om natten og før du reiser bort. Dette gjelder spesielt ved bruk av innendørs belysning.

Kjøp kvalitet

Noen lyskjeder går direkte på 230 volt, altså uten at spenningen er transformert ned. Når dette kombineres med syltynne ledninger, kan det fort gå galt. Vi anbefaler også at du styrer unna de billigste produktene. Du får som regel det du betaler for.

Kjøp også elektrisk utstyr på utsalgssteder med kompetanse, som lampebutikker eller en elektroinstallatør. Belysning som tilfredsstiller sikkerhetskrav i EØS skal være CE-merket, men det sier likevel ikke noe om kvaliteten på produktet.

Kundeportal​

I kundeportalen kan du bestille trefelling, be om prisoverslag for flytting, fjerning eller endring av strømnett, og registrere andre tekniske forespørsler.

Min side

På Min Side kan du blant annet oppdatere mobilnummer for varsel om strømutkobling, og sjekke strømforbruket ditt.