Kunde
Montørlærlinger
Aktuelt
Henrik Stormo og Marius Voie , energimontørlærlinger Elmea AS. Foto: Eivind Biering-Strand, Amedia

-Vi har en utrolig givende jobb

Kompisene Marius og Henrik søkte på vidt forskjellige utdanningsløp, men havnet begge som lærlinger i Elmea. Det er de veldig glade for i dag.

– Vi har kjent hverandre lenge og har på en måte alltid endt opp sammen, uansett veivalg. Det må jo være skjebnen, smiler Henrik Stormo og Marius Voie (begge 19 i år).

Guttene er akkurat kommet i gang med lærlingetida i Elmea på Fygle i Lofoten og skal etter planen være ferdig utdannet som energimontører om to år.

De kommer rett fra elektrolinja på Leknes, der de tilhører samme kull.

– Det er mange grunner til at jeg valgte yrkesfag. For meg handlet det om å gjøre et trygt valg for fremtiden. Og jeg var gira på å komme meg ut i jobb så tidlig som mulig, forteller Henrik.

– Det samme gjelder meg. Jeg er så fullpakket av energi at jeg bare måtte ut og jobbe, sier Marius.

Han hadde riktignok først planer om å gå byggfag og søkte samtidig på restaurant- og matfag, i tillegg til elektro.

– Jeg liker å lage mat og søkte på alle retningene. Men jeg kom kun inn på elektro og det er jeg veldig glad for, sett i ettertid!

Begge er storfornøyde med lærlingetida så langt og har fått egen “lærlingebil”, der de kjører ut og er med de ulike oppdragene. Dekningsområdet går helt fra Sundklakkbrua i øst til Å i Vest.

– Det er flott å være mye ute. Vi skal jo ikke klage på naturen her i Lofoten Det er et fysisk og givende arbeid. Og arbeidsmiljøet er veldig bra.

Etter et drøyt halvår som lærlinger har de allerede fullført en rekke kursbevis, deriblant truckførerkurs, helikopterkrus, klatrekurs og motorsagkurs. Etter kyndig sikring demonstrerer Marius hvor enkelt og smidig det er å klatre opp en strømstolpe med det rette utstyret.

Energimontørlærling i strømstolpe
Energimontørlærling Marius Voie demonstrerer stolpeklatring. Foto Eivind Biering-Strand, Amedia

– Dette er noe av det morsomste vi gjør i jobben, smiler han.

HR-leder i Elmea, Cecilie Cock Brinchmann, forteller at energiselskapets målsetning er å ha inne seks eller flere lærlinger til enhver tid.

– Lærlinger som kommer rett fra videregående skole starter opp 1. september og har 2,5 års læretid. For tida er det energimontører som er mest aktuelt hos oss, men det kan jo bli flere behov etter hvert, eks. energioperatører osv, forteller hun og legger til at Elmea lyser ut ledige lærlingestillinger rett før jul med søknadsfrist rundt 10. februar.

Stort behov for fagarbeidere i energibransjen

Brinchmann forteller at Elmea har tett oppfølging av lærlingene gjennom hele læretiden, i tett samarbeid med Opplæringskontoret for energifag i Salten.

– Hver lærling tilhører eget montørlag med egen ansvarlig kontaktperson over et lengre tidsrom, før det byttes til nytt montørlag osv. I tillegg til den daglige oppfølgingen, gjennomfører fagansvarlig faste samtaler med hver lærling månedlig, samt halvårsevalueringer av lærlingens arbeid, utvikling, muligheter og trivsel.

Cecilie Cock Brinchmann
Cecilie Cock Brinchmann, HR-leder Lofotkraft. Foto: Paul-Simon Ottøy, Aurora Borealis

For Elmea er lærlingesatsingen så viktig at de har opprettet et eget tverrfaglig lærlingeteam som består av representanter fra HR, egen faglig ansvarlig for lærlingene og ansatte fra fagprosessen der lærlingene skal være​.

– Formålet med teamet er bl.a. å bidra til best mulig kvalitet på lærlingearbeidet i konsernet. Vi ser på bruk av lærlinger som en god måte å rekruttere fremtidige arbeidstakere til konsernet. Det er en viktig samfunnsoppgave og det gir et godt omdømme for Elmea.​ Teamet har faste møter hvert kvartal og samles utover det hvis behov.

HR-lederen er ikke i tvil om at enda flere unge bør få øynene opp for mulighetene innen yrkesfag.

– Det er viktig at denne informasjonen kommer ut til ungdom og deres foreldre, og at yrkesfag får en mer anerkjent status. Det er et skrikende behov for fagarbeidere i mange bransjer, og de fleste er tilnærmet garantert jobb og videre utviklingsmuligheter for fremtiden.

Gullkantet løsning

Henrik og Marius legger ikke skjul på at lærlingeordningen er en gullkantet løsning. Selv startet de på 30 prosent av fagarbeiderlønn og øker gradvis opp til 100 prosent gjennom lærlingløpet.

«Det er ganske gode betingelser. Helt ærlig er det ganske fantastisk å få penger kontra å miste dem gjennom studielån. Andre på vår alder sitter på skolebenken fortsatt og skal nå ut og ta studielån i flere år. Jeg tenker at jeg er glad jeg slipper det, sier Henrik.»

Fra og med 2023 åpnet Elmea opp for at fagarbeidere med andre relevante fagbrev også kan søke på lærlingestillinger. De som får tilbud og takker ja til dette, ansettes som hjelpemontører og går inn i et utdanningsløp for å ta fagbrev som energimontører, forklarer Brinchmann.

– Ta for eksempel en elektrofagarbeider som har de samme programfagene som energimontørene, går rett inn i 18 måneders læretid som i tillegg til å lære gjennom jobb, innebærer 9 uker med restteori på Rognan i regi av Opplæringskontoret for energifag i Salten.

– Det gjennomføres så en tverrfaglig teoretisk eksamen + fagprøve. Hvis hjelpemontøren med annet fagbrev ikke har programfagene fra før, får den mulighet til å ta de som privatist utenom jobb før vedkommende går inn i 18 måneders læretid hos oss. På lik linje med vanlige lærlinger, dekker vi utgiftene til alt av studiemateriell og samlingene på Rognan.

Martin Olsen (29) fra Skrova og Svolvær er en av dem som nylig er ansatt gjennom ordningen. Hans bakgrunn som faglært sveiser og erfaring fra anleggsbransjen har formet hans lidenskap for fysisk arbeid og industri.

Energimontør monterer nettstasjon
Energimontør Martin Olsen monterer ny nettstasjon. Foto: Eivind Biering-Strand, Amedia

– Jeg har også kjørt lastebiler og vært grøftemann, og ble kjent med Lofotkraft gjennom Rasmussen Anlegg. For meg har energimontør alltid framstått som et spennende yrke. Det er mye fysisk arbeid, der vi gjør forskjellige ting ute i natur og fjell, blant annet oppretting av stolper, forteller han.

Vi treffer Martin på Sauøya i Henningsvær, der han og kollega Wanja er i full sving med å montere en ny nettstasjon.

Siden han må starte fra scratch med elektrofag, kan han først ta fatt på lærlingetida om to år. Han tar fagene nettbasert og studerer samtidig på egen hånd, med innleveringer.

Martin Olsen og Wanja Jakobsen
Energimontørlærling Martin Olsen og energimontør Wanja Jakobsen. Foto: Eivind Biering-Strand, Amedia

– Det fysiske arbeidet er ikke noe problem, men det er til tider en bratt lærlingskurve på teorien, sier Martin.

Han er ikke i tvil om at han har havnet på rett hylle.

«Jeg stortrives her i Elmea. Ingen dager er like. Du er ute i all slags vær og vind. Jeg er glad i å farte rundt og få bruke kroppen, sier han.»

Montørene i Elmea spiller en avgjørende rolle i forsyningssikkerheten beredskapen i Lofoten. Martin legger ikke skjul på at det kriblet ekstra i kroppen, da ekstremværet Ingunn herjet i landsdelen tidligere i vinter.

– Vi satt jo bare her og ventet på og fulgte med hvor strømmen koblet seg ut. Alle var i beredskap, men det var så dårlig vær at ingen kunne dra ut. Men en gang det begynte å løsne var det bare å hive seg i bilene og få strømmen tilbake.

Spennende og varierte arbeidsdager

Han beskriver en spennende hverdag med varierte oppdrag ute i felt. Ofte på utilgjengelige steder, der man må bruke sekshjuling, snøskuter, båt og helikopter for å komme seg til.

– Jeg synes det er veldig spennende. Det er et stort dekningsområde. Du vet aldri hvor du ender opp.

Han anbefaler gjerne folk med andre fagbrev å satse på en lignende løsning.

«Arbeidsmiljøet er helt topp. Alle går overens og det er god stemning, sier Martin Olsen, energimontørlærling i Elmea.»

– Hvis du får muligheten, er det bare å satse. Jeg føler i hvert fall at jeg har skutt gullfuglen. Det er jo selvsagt en fordel at man interesserer seg for faget. For meg betyr det også mye at jeg har mange gode venner i Elmea. Arbeidsmiljøet er helt topp. Alle går overens og det er god stemning.

Kundeportal​

I kundeportalen kan du bestille trefelling, be om prisoverslag for flytting, fjerning eller endring av strømnett, og registrere andre tekniske forespørsler.

Min side

På Min Side kan du blant annet oppdatere mobilnummer for varsel om strømutkobling, og sjekke strømforbruket ditt.