
Elbil og smart lading
Skal du kjøpe elbil? Regn med utgifter til installatør slik at du får trygg hjemmelading og unngår problemer med jordfeil og brannfare.
For trygg lading av elbil anbefaler vi at du investerer i en hjemmeladeboks.
Med en godkjent og smart ladeboks, installert av en godkjent installatør, kan du trygt lade elbilen om natta når du bruker lite strøm til andre ting. Dermed jevner du ut strømforbruket ditt.
På smarte ladebokser kan du også styre strømstyrken du lader med. På den måten kan du dempe forbrukstoppene dine, og spare penger på nettleia.
Elbilforeningen har også mange gode tips om hjemmelading av elbil.
Unngå å lade elbilen i vanlig stikkontakt
Det skal være enkelt og praktisk å lade elbilen hjemme, men mange er ikke klar over faren ved å koble den til en vanlig husholdningsstikkontakt.
For det første har dette lav effekt og ladingen vil ta lang tid. I tillegg kan det være brannfarlig. Et vanlig elektrisk anlegg er ikke dimensjonert for høy belastning over tid, så lading via vanlig stikkontakt kan føre til overoppheting og brann.

Lading med ladeboks
Det beste, og sikreste, er å lade elbilen med en Mode 3 ladeboks. Mode 3 ladeboks betyr at en egnet styringsboks monteres på veggen med eller uten fast kabel. Kontakten som benyttes er beregnet for lading av elbiler og håndterer denne belastningen godt. Det er svært viktig at ladeboksen ikke henger fritt, men har god avlastning for vekten.
Laderen sikres normalt med 16A eller 32A, men den kan også benyttes til semihurtiglading på 63A om effekt er tilgjengelig. Ladeboksen avbryter lading ved eventuelle feil, og sikrer deg mot overbelastning.
Med en hjemmeladestasjon får du ikke bare en brannsikker løsning, den gir deg også flere muligheter – som hurtiglading, laststyring og mulighet for betalingsløsninger.
De to siste funksjonene er spesielt aktuelle for borettslag, sameier og offentlige tilgjengelige parkeringsanlegg når kapasiteten er begrenset.
Jordfeilbryter type B er ofte ikke nødvendig, fordi det allerede er installert jordfeilovervåkning i boksen.
Hva koster det å installere hjemmelading?
Det finnes mange ulike løsninger for ladeløsninger, og vi anbefaler deg å sjekke ut flere alternativer før du bestemmer deg.
Enten du velger å installere ladeboks, eller å oppgradere en eksisterende kontakt, må du kontakte en godkjent installatør for å få utført jobben. Installatøren vil sjekke hvor stort overlastvern du har i huset, og avgjøre om inntak og kabler er tilstrekkelig dimensjonert til å montere planlagt elbil-lader. Hvis inntaket ikke er stort nok, vil installatøren sende oss melding om effekt-økning.
Dersom effekt-økningen utløser forsterkning i omkringliggende strømnett, kan det hende du som kunde må betale et anleggsbidrag.
Bruk godkjent el-installatør
Lading av elbil er sannsynligvis den største enkeltbelastningen som blir tilkoblet det elektriske anlegget i boligen din. Derfor er det viktig at det elektriske anlegget er i god stand. Før du investerer i en elbil anbefaler vi derfor at du får en godkjent installatør til å sjekke det elektriske anlegget ditt. Installatøren vil også ha gode tips når det gjelder valg av hjemmeladeboks. Vi vil generelt anbefale deg å vurdere en smart ladeboks, som gir mulighet for styring av strømforbruket.
Hva koster en ladeboks?
Et komplett nytt ladeanlegg montert hjemme vil ligge på 10 – 20 000 kroner. Du får da en veggmontert ladeboks som alle nyere elbiler kan bruke, og som er innført som standard ladekontakt i EU.
Et godt tips er å inkludere prisen for montering av ladeboks i budsjettet for kjøp av elbil.
Lading i vanlig stikkontakt er kun en nødløsning
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at lading med vanlig stikkontakt kun er en nødløsning. Hvis du skal lade elbilen fra en vanlig stikkontakt, må du være klar over følgende:
- Kontakten skal forsynes fra egen kurs (sikring)
- Sikringsstørrelse på kursen skal være max 10A
- Kursen skal være beskyttet av en egen jordfeilbryter av type B
- Skjøteledninger skal ikke brukes
- Ladeboksen skal henge i en krok for å unngå at kontakten ødelegges av vekten
- Kabel og kontakt bør kontrolleres jevnlig for varmgang
Det aller beste rådet er egentlig å holde seg helt unna lading i vanlig stikkontakt, med mindre du trenger nødlading. Du bør heller investere i en ordentlig ladeboks, da dette er den tryggeste formen for lading av elbilen.
Les mer om trygg lading av elbil på hjemmesiden til DSB