
Slik får du et elsikkert hjem
Du kan ha flere brannfeller hjemme uten å være klar over det. Men det skal bare noen enkle grep og forholdsregler til for å gjøre hjemmet ditt tryggere for deg og familien. Her finner du våre tips til hvordan du får et elsikkert hjem.
Visste du at teknisk og feil bruk av elektrisk utstyr er blant de vanligste årsakene til brann i norske husholdninger? Nesten halvparten av alle branner i Norge starter på denne måten. Du er selv ansvarlig for at det elektriske utstyret du har hjemme brukes riktig og er i god stand. Følger du tipsene nedenfor, og i tillegg sørger for at du har jordfeilbryter i sikringsskapet, unngår du de vanligste brannfellene og får et elsikkert hjem.
Vær til stede og våken når du bruker vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin
Vi fraråder å bruke disse maskinene når du ikke er hjemme, eller mens du sover. Vaskemaskin og tørketrommel er ofte involvert i brann. Det er dessuten veldig lite penger å spare på å vaske klær om natta. Husk også at lofilteret på tørketrommelen skal renses ofte og jevnlig.Ikke gå fra komfyren mens du lager mat
Komfyren er hjemmets vanligste brannkilde. Vær til stede når du lager mat, og husk også å slå av komfyren etter bruk. Siden 2010 har det vært et krav til komfyrvakt, som kutter strømmen til komfyren hvis platene blir glemt på. Er elanlegget ditt eldre enn dette bør du ettermontere en komfyrvakt. Unngå i tillegg at det samler seg fett i kjøkkenvifta ved å vaske den med jevne mellomrom.
Unngå feil lading
Elektrisk utstyr skal ikke stå til lading uten tilsyn, for også lading kan medføre brannfare. Det betyr blant annet at du ikke skal lade mobilen eller annet elektrisk utstyr om natta. Det eneste unntaket er lading av elbil. Med en godkjent hjemmelader installert av autorisert installatør, kan du trygt lade elbilen om natta og spare penger på nettleia.
Slå av apparater og trekk ut stikkontakten
Apparater som TV, PC og lignende utgjør en brannrisiko i standby-modus, i tillegg til at det er sløsing med strøm. Slå derfor av apparatene når du ikke bruker dem. Vær også nøye med å dra ut stikkontakten på alle apparater som inneholder varmeelementer når de ikke er i bruk. Det gjelder utstyr som vannkoker, kaffetrakter, brødrister og hårføner. Jo mer du trekker ut av stikkontakten, desto tryggere er du.
Vær forsiktig med skjøteledninger
Skjøteledninger er kun ment til midlertidig og begrenset bruk fordi de kan utsettes for brannfarlig slitasje. Sørg for at du ikke kobler til mer enn det skjøteledningen har kapasitet til, og sørg for at den ikke er slitt eller samler støv, noe som øker faren for brann. Å investere i flere faste stikkontakter er en mer elsikker løsning.
Ikke tørk klær på varmeovnen
Det kan virke som en lettvint løsning, men er svært brannfarlig. Varmeovner skal ikke dekkes til, så sørg også for at gardiner ikke henger foran varmeovnen eller at møbler står for nært.
Se jevnlig etter varmgang
Gjør det til en vane å sjekke støpsler, stikkontakter og brytere regelmessig. Oppdager du varmgang, svimerker eller misfarging må du få det sjekket av en elektriker.
Bruk lyspærer med riktig effekt
Ikke bruk sterkere lyspærer enn det lampen eller lampeskjermen er beregnet for.
Pass ekstra godt på barna
Unngå løse lamper og frittstående varmeovner på barnerom eller rom med dyr. Beskyttelseslokk på stikkontakter er også smart med små barn i hus.
Ikke glem brannverntiltak
Ta en jevnlig sjekk av røykvarslere og brannslukningsapparat for å være sikker på at alt fungerer som normalt.
Elsikkerhet på hytta
Glem heller ikke elsikkerhet på hytta. Sjekk at det elektriske anlegget er i orden, og ikke ta med alt av gammelt elektrisk utstyr til hyttebruk. Vurder tilstanden og kvitt deg med det som er modent for resirkulering. Husk å bytte batterier på røykvarsleren, eller å bytte hele røykvarsleren hvis den er over 10 år gammel.
Kontakt en godkjent installatør
Ønsker du en utbedring av det elektriske anlegget hjemme eller på hytta, må du kontakte en godkjent installatør som du finner i Elvirksomhetsregisteret. Det lokale eltilsyn (DLE), som er en del av nettselskapene, har ansvar for å være kontrollmyndighet i etterkant. Slik reduseres skader og ulykker som har en elektrisk årsak.