Jordfeil
Jordfeil er enkelt forklart «strøm på avveie». Jordfeil kan være svært alvorlig og medføre stor brann- og berøringsfare. Et av de aller viktigste tiltakene for å få et elsikkert hjem, er derfor å sørge for at du har jordfeilbryter i sikringsskapet.
Strøm på avveie kan føre til at overflater på elektriske apparater blir strømførende. Jordfeilbryteren kobler ut strømtilførselen hvis uønsket strøm passerer til deler av el-anlegget der det ikke skal være spenning.
En jordfeilbryter beskytter derfor deg og familien din mot livsfarlig støt og strømgjennomgang. I tillegg minimerer den risikoen for brann.
Jordfeilbryteren er påbudt og installeres i alle nybygg, men bor du i en eldre bolig som ikke har bryteren må du få denne montert av en godkjent installatør.
Hvordan oppstår jordfeil?
Jordfeil oppstår når strømførende ledninger kommer i kontakt med jordete og utsatte deler av det elektriske anlegget, eller i direkte kontakt med jordleder. Jordfeil kan for eksempel oppstå i en varmtvannsbereder, utvendige stikkontakter eller lysarmaturer, varmekabler, eller ved at en spiker/skrue treffer en ledning. Da oppstår en lekkasjestrøm, som kan gi støt eller føre til brann. Jordfeil kan være vanskelig å lokalisere, og kan gi uheldige utslag hos alle kundene som er tilkoplet den samme transformatorstasjonen.
Kontakt installatør snarest dersom du opplever å få støt
Har du opplevd å få støt ved kontakt med elektrisk anlegg/utstyr, så kan dette være tegn på jordfeil. Da må du kontakte installatør så fort som mulig. Kontakt lege dersom støtet oppleves som alvorlig.
I noen tilfeller kan det være jordfeil et annet sted i nabolaget som fører til at du får støt i ditt anlegg. Da er det mangler ved jordingsanlegget hos deg som gjør at du får støt. Dette kan være livsfarlig, og du må umiddelbart kontakte registrert elektrovirksomhet for å få utbedret ditt jordingsanlegg.
Dersom du opplever å ikke få hjelp med dette problemet kan du ta kontakt med oss.
Permanente og forbigående jordfeil
Permanente jordfeil (stående jordfeil) skyldes skyldes som regel feil på kabler, ledninger eller annen fast installasjon, som for eksempel at en spiker eller skrue treffer en ledning. Slike feil er som regel enkle å finne og eliminere i løpet av kort tid.
Jordfeil som kommer og går, såkalte forbigående jordfeil, kan derimot være vanskeligere å lokalisere. Slike jordfeil oppstår som regel i utstyr eller elektriske apparater som er sporadisk eller kortvarig i bruk. Jordfeilen er da typisk til stede kun når utstyret brukes.
Noen deler av elektriske anlegg er altså mer utsatt for jordfeil enn andre. Her er de mest utbredte kildene til jordfeil:
I utvendige installasjoner:
- Utelys
- Koblingsbokser
- Stikkontakter
- Utendørs julebelysning
I innvendige installasjoner:
Varmtvannsbereder
Varmekabler
Skjøteledninger
Opplegg i kjellere (fuktige rom)
Skader på ledninger som kommer i klem i dører etc.
Spiker eller skruer som treffer kabler eller ledninger inne i vegger.
Jordfeil medfører brann- og berøringsfare
En jordfeil kan befinne seg i ditt el-anlegg, hos en nabo, eller i vårt distribusjonsnett. Uansett er jordfeil en farlig feil, fordi den medfører både brann- og berøringsfare. Jordfeil skal derfor fjernes fra det elektriske nettet så snart som mulig etter at den er oppdaget. Du kan ha feil i din installasjon selv om du ikke merker noe selv.
Jordfeilbryteren sørger for automatisk utkobling
Et av de aller viktigste tiltakene for å få et elsikkerhet hjem, er å sørge for at du har jordfeilbryter som beskytter alle deler av den elektriske installasjonen din.
En jordfeilbryter er altså en sikkerhetsinnretning i den elektriske installasjonen. Jordfeilbryteren skal automatisk koble ut strømmen dersom det oppstår en jordfeil i det elektriske anlegget, eller i noen av de tilkoblede apparatene. Den beskytter altså mennesker, husdyr og eiendom mot støt og brannfare. Jordfeilbryteren skal koble ut strømmen i anlegget hvis det oppstår feil, og det skal ikke være mulig å koble den inn igjen før feilen er utkoblet eller reparert.
Test jordfeilbryteren jevnlig
Som anleggseier har du ansvaret for å teste jordfeilbryteren jevnlig. Er du i tvil om hvor ofte du skal gjennomføre testing, skal du finne informasjon om dette i dokumentasjon for det elektriske anlegget, levert av virksomheten som bygget anlegget.
Dersom du ikke har mottatt slik dokumentasjon, kan du ta kontakt med elektrovirksomheten som bygget anlegget og etterspørre denne.
Eier har ansvaret for det elektriske anlegget
Det er eieren av det elektriske anlegget som er ansvarlig for eget anlegg, og for at elektrisk utstyr er i forskriftsmessig stand og brukes på riktig måte. Arbeid med elektriske anlegg må utføres av kvalifisert personell fra en godkjent elektrovirksomhet.
Dersom en jordfeil blir påvist i ditt anlegg, kan denne delen av anlegget bli frakoblet umiddelbart av DLE. Det skjer med hjemmel i El-tilsynsloven §6. En slik frakobling vil bli forseglet med et klistremerke som spesifiserer feilen. Dette klistremerket kan kun fjernes av en registrert installatør.