Strømmens reise
Har du noen gang lurt på hvordan strømmen egentlig har reist når du starter kaffetrakteren eller oppvaskmaskinen? I Norge kommer mesteparten av strømmen fra fornybar vannkraft. Nedenfor ser du hvordan strømmen reiser fra kraftverket og hjem til deg.




- Kraftstasjonen: Vannet kommer inn i kraftstasjonen gjennom rørgater fra vannmagasin. Inne i stasjonen omdannes bevegelsesenergien i vannet til elektrisk kraft i en generator.
- Regionalnettet er bindeleddet mellom motorveien og lokalnettet, og har spenning mellom 33 og 132 kV. Det er nettselskapene som drifter regionalnettet i eget forsyningsområde.
- Sentralnettet driftes av Statnett, og består av kraftledninger med 300 eller 420 kV spenning. Sentralnettet binder sammen produsenter og forbrukere over hele landet, og er selve motorveien i det norske kraftnettet.
- Transformatorstasjon: Når strømmen transporteres over store avstander oppstår det energitap. Høy spenning gir lite tap av energi. Derfor er det svært høy spenning både i sentral- og regionalnettet. Men for at du og jeg skal kunne bruke strømmen, må spenningen reduseres til 220 eller 400 volt. Dette bruker vi transformatorer til.
Transformatorstasjoner fungerer også som en koblingsstasjon som fordeler strømmen ut i flere kraftledninger. Slik kan vi koble om strømmen hvis det oppstår feil på en ledning, eller når vi skal gjøre vedlikeholdsarbeid. - Høyspent distribusjonsnett: Når strømnettet nærmer seg bebyggelsen transformerer vi strømmen ned til 22 kV (22.000 volt) eller 11kV (11.000 volt). Disse kraftlinjene går til en nettstasjon.
- Nettstasjon: En nettstasjon er en liten transformatorstasjon som transformerer strømmen ned til et 230 volt og 400 volt. Fra nettstasjonen går det mange jordkabler og luftledninger.
- Lavspent distribusjonsnettet Nå er strømmen transformert ned til det spenningsnivået som boligen din kan ta imot. Noen har luftledning inn til boligen, mens andre har jordkabel. Vårt ansvar for strømnettet ender normalt sett ved husveggen din, eller i kabelskapet utenfor boligen din.
- Hjemme/Bedrift: Måleren måler strømforbruket ditt og sender strømforbruket per time til nettselskapet via Elhub. Måleren er utstyrt med en HAN-port. Den kan vi åpne på bestilling fra deg, eller du kan bruke selvbetjeningsløsningen på Min Side. Når Han-porten er åpne kan du koble smarte styringssystemer til måleren, og følge med på strømforbruket ditt «live», altså i sanntid.
- Plusskunde: En plusskunde er en kunde som produserer strøm til eget forbruk. Når du produserer strøm selv, sparer du utgifter til nettleie, kraft og offentlige avgifter på den egenproduserte strømmen.
- Driftssentralen: Driftssentralen er døgnbemannet hele året. Feil i høyspentnettet registreres automatisk, og våre folk starter umiddelbart feilretting. Deler av distribusjonsnettet og lavspentnettet er foreløpig ikke fjernovervåket. Derfor er vi fortsatt avhengig av at kunder melder fra om feil før vi kan starte feilretting. Ved feil på strømnettet; kontakt oss på telefon 7606 7600.
Ansvar og myndighet
Det er OED som er øverste myndighet for energiforsyningen i Norge. De har delegert reguleringsmyndigheten for nettselskapene til Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)