
Plusskunde
Har du planer om å montere solcellepanel, vindmølle eller batteri for å produsere strøm til eget forbruk? Da kan du bli plusskunde.
Hvordan produserer du din egen strøm?
Har du tenkt på at du faktisk kan varme opp huset og lade elbilen med egenprodusert strøm?
Stadig flere ser fordelene med å produsere sin egen strøm. Typiske plusskunder vil være privatpersoner, eller bedrifter, som har installert solcellepanel, vindmølle eller lignende, for å produsere strøm i begrenset omfang. Det gir deg muligheten til å produsere din egen strøm, noe som kommer både deg og miljøet til gode.
Et solcelleanlegg har en levetid på 25-30 år, og er stort sett vedlikeholdsfritt. På sikt kan et slikt anlegg være med på å øke verdien av både boligen din og energimerkingen på den.
Vær oppmerksom på at maksimal produksjon i et plusskundeanlegg aldri må overstige 100 kW for privatboliger/fritidshus. Dette er et forskriftskrav fra myndighetene.
Myndighetene har nå åpnet for at også borettslag og sameier kan produsere strøm og fordele denne på beboere på samme gnr/bnr som produksjonsanlegget. For borettslag er grensen for installert effekt satt til 1 MW (1.000 kW). Denne ordningen trer i kraft 1. oktober 2023.
Fordeler med å være plusskunde
For egenprodusert strøm betaler du selvfølgelig ikke nettleie og forbruksavgift. Du betaler heller ikke nettleie og forbruksavgift for den strømmen du leverer ut på nettet vårt.
Når du produserer mer strøm enn du selv bruker, kan du selge overskuddet til kraftleverandøren din. Husk at du må inngå plusskundeavtale, med den samme kraftleverandøren du kjøper strøm fra.
Når du ikke produserer nok strøm til eget forbruk, kjøper du den strømmen du trenger fra din kraftleverandør, og betaler på vanlig måte nettleie og forbruksavgift til oss for transporten.
Hvordan bli Plusskunde?
Dette gjør du for å bli Plusskunde:
- Sjekk om det lar seg gjøre å montere produksjonsutstyr, ved å kontakte godkjent installatør.
- Sjekk med kommunen om du må tillatelse for å montere produksjonsutstyr (solcellepanel/vindmølle).
- Anskaff ønsket produksjonsutstyr. Vi anbefaler at du tar kontakt med en godkjent installatør eller en kraftleverandør for råd og hjelp med valg av produkter, dimensjonering og levering av anlegg.
- Kontakt godkjent installatør for forskriftsmessig tilknytning til strømnettet. Installatøren sender oss melding om tilknytning av produksjonsanlegget. Meldingen må godkjennes av Elmea før plusskunde-anlegget blir tilkoblet.
- Vær også oppmerksom på at prosjektet kan utløse anleggsbidrag, hvis vi må bygge nytt nett eller forsterke det eksisterende strømnettet vårt for å kunne ta i mot den overskuddskraften som anlegget ditt produserer.
- Husk å inngå plusskundeavtale med kraftleverandøren din for den kraften du leverer til strømnettet.
Vi får melding fra installatøren om at du er blitt plusskunde, sånn at vi får oppdatert våre systemer og får avregnet din strømproduksjon.
Du trenger ikke noen egen plusskundeavtale med Elmea. Bestemmelser om plusskunde finner du i våre standardvilkår for nettleie og tilknytning for forbrukerkunder.
Det finnes ulike støtteordninger, blant annet fra Enova. Du kan også sjekke om kommunen din har tilsvarende tilbud.
Tekniske krav til produksjonsanlegg
Elmea stiller tekniske krav til alle produksjonsanlegg, for å unngå at disse anleggene bidrar til redusert spenningskvalitet for de øvrige kundene i strømnettet vårt.
Bruk autorisert installatør når produksjonsanlegget skal monteres. Hvis du monterer produksjonsanlegget selv, risikerer du at du ikke får noen til å koble det til strømnettet fordi montasjen ikke tilfredsstiller alle tekniske krav.
Ved strømbrudd i nettet vårt skal plusskundeanlegget av sikkerhetsmessige årsaker kobles ut. Anlegget må være utkoblet til normal strømforsyning er gjenopprettet.
Som plusskunde er det ditt ansvar, i samarbeid med din installatør, å sørge for at anlegget tilfredsstiller de tekniske kravene.