Strømbrudd
Her er en oversikt over de pågående strømstansene vi har akkurat nå:
Hva gjør du når strømmen blir borte
Når strømmen går, ber vi deg undersøke disse tingene før du ringer oss:
Sjekk om dette er en planlagt strømstans. Hvis det ikke er tilfelle; sjekk om strømmen har gått hos naboen. Hvis lyset er borte hos flere naboer, tyder det på at feilen ligger i strømnettet vårt.
Kontakt i så fall feilmeldingen på tlf 7606 7600.
Har strømmen gått bare hos deg?
Da bør du gå gjennom denne sjekklista.
Vanlige årsaker til strømbrudd
- Polart lavtrykk
- Uvær med kraftig vind
- Kraftig snøvær, særlig hvis det samtidig slår om fra mildvær til kulde sånn at ising oppstår
- Graveuhell
- Feil på det elektriske anlegget hjemme hos deg
Mens strømmen er borte
Hvis strømbruddet skyldes feil er i strømnettet vårt, kan du være trygg på at vi gjør alt vi kan for å rette feilen så snart som mulig – så sant montørene våre kan jobbe under trygge forhold. Ekstremvær kan derfor forsinke feilrettingen.
Vi vil også sende ut informasjon på SMS om årsaken til strømbruddet og eventuell rettetid så snart vi har fått oversikt over situasjonen. Avsender av SMS er «Strømstans», og meldingen sendes fra telefonnummer 26166
Mens du venter på at strømmen kommer tilbake:
- Finn frem lommelykter og hodelykter
- Tenn stearinlys og fyr opp i vedovnen eller peisen, så får du både lys og varme
- Hold dørene lukket til kalde rom
- Ta på hodelykt og les en bok, eller spill litt spill hvis dere er flere
- Har du en batteridrevet radio? Skru den på.
- Ser det ut til at strømmen blir borte etter dere har lagt dere også? Skru av blant annet TV og lys slik at dere ikke bråvåkner dersom strømmen kommer tilbake mens dere er i drømmeland.
- Hold fryseboks/fryseskap lukket, så unngår du at innholdet tiner. Du kan sjekke instruksjonsboken til kjøleskapet eller fryseren din for informasjon om hvor lenge maten kan holde seg i et lukket kjøleskap eller fryser uten strømtilkobling. De aller fleste produsenter opplyser om dette.

Slik forbereder du deg på strømbrudd
Når strømmen går, stopper det meste opp. Det er ikke bare lyset som forsvinner, men også elektrisk oppvarming, varmtvann og muligheten til lagring og oppvarming av mat. Egenberedskap er derfor viktig. Myndighetene anbefaler at vi bør sørge for å være selvforsynt i tre døgn. Her er noen tips til hvordan du bør forberede deg:
Oppvarming: Har du peis eller en parafinovn; sørg for nok ved og ekstra parafin. Har du ikke vedovn, anbefaler vi at du anskaffer for eksempel en gassovn og en ekstra gassflaske. Gassen kan du også benytte til matlaging.
Mat: Sørg for å ha et tilstrekkelig lager av hermetikk og tørrvarer.
Vann: Du bør også lagre en viss mengde rent vann. Direktoratet for beredskap- og sikkerhet (DSB) anbefaler 9 liter per person – for å dekke grunnleggende behov som drikke, matlaging og vask. Med en primus kan du også lage varm mat og drikke mens strømmen er borte.
Lys: Ha hodelykter med ekstra batteri til alle i familien. De nye typene LED hodelykter bruker lite strøm og varer lenge. Anskaff også gjerne en oljelampe. Den lyser bedre og er sikrere enn stearinlys. Ha også stearinlys og fyrstikker eller lighter tilgjengelig.
Radio: Med en batteridrevet radio kan du følge med på nyhetene og få oppdateringer om strømbruddet. Sørg også for å ha ekstra batterier liggende, til de ulike batteridrevne apparatene.
Ladere: Når det varsles uvær; sørg for å fullade mobil og nettbrett. Da kan du enkelt fortsette å holde kontakt med omverdenen.
Nødstrøm: Er du helt avhengig av strøm pga helse eller annet, må du sørge for å ha reserve strømforsyning. Med et nødaggregat er du sikret strøm til de tingene du ikke klarer deg uten. Husk riktig lagring av drivstoff til strømaggregatet.
Dine rettigheter ved langvarig strømbrudd
Alle husholdningskunder og kunder med fritidsbolig skal automatisk få kompensasjon ved langvarig strømbrudd, dvs. hvis strømmen er borte i 12 timer eller mer.
Kompensasjonen blir gitt per målepunkt, dvs. kompensasjon er ikke lenger begrenset til max en utbetaling per kunde.
Satsene som gjelder fra 1. januar 2021 er:
- Husholdning: 500 kroner ved avbrudd i 12 timer, og deretter en sats på 40 kroner per time.
- Fritidsbolig: 125 kroner ved avbrudd i 12 timer, og deretter en sats på 10 kroner per time.
Du vil motta kompensasjonen på nettleiefakturaen innen 12 uker etter at strømforsyningen er gjenopprettet.
For fritidsboliger kan du maksimalt få kompensasjon som tilsvarer det du betaler i årlig nettleie. Forventet innbetalt nettleie er forventet årsforbruk i kWh multiplisert med gjeldende sats for energileddet, pluss fastleddet.
Varigheten på strømbruddet blir regnet fra det tidspunktet vi har blitt kjent med, eller burde blitt kjent med strømbruddet.
Bestemmelsene om kompensasjon er hjemlet i NVE Forskrift om teknisk og økonomisk rapportering §9-A1.
Varigheten av strømbruddet
Strømbruddet regnes som opphørt når normal strømforsyning er gjenopprettet. Flere påfølgende strømbrudd regnes som sammenhengende om ikke normal strømforsyning opprettholdes i minimum to timer sammenhengende.
Ansvar for eget elektrisk anlegg
Det elektriske anlegget i boligen eller i fritidsboligen din er ditt eget ansvarsområde. Det betyr at du ikke har krav på erstatning på grunn av feil på det elektriske anlegget i boligen din.
Om ordningen
Kompensasjon ved langvarig strømbrudd er hjemlet i NVE Forskrift om teknisk og økonomisk rapportering.
Ordningen er en kompensasjon for de ulempene man opplever ved langvarig strømbrudd. For avbrudd inntil 12 timer gis det ingen kompensasjon.
Ved eventuelle andre skader og tap må man ta kontakt med sitt forsikringsselskap for å søke erstatning.