Hva bruker mest strøm?
Hva bruker mest strøm av alle elektriske artikler og apparater i hjemmet ditt?

Mesteparten av strømforbruket går til oppvarming
Over halvparten av strømforbruket, 50-60 %, går til oppvarming. Hvis du kun har elektrisk oppvarming, vil oppvarming utgjøre en enda større del av totalforbruket ditt.
Det er smart å tenke over hvor panelovnen er plassert og om den må være på. Det er ikke lurt å plassere den rett under et vindu som brukes mye til lufting. Ovnen vil da prøve å varme opp den kalde luften som kommer inn, og det brukes mye unødig energi til dette.
Hvis du senker innetemperaturen med en grad, går forbruket til oppvarming ned med 5 %. En god innetemperatur ligger på mellom 19 og 22 grader, og i rom man sjelden bruker kan du senke temperaturen enda mer.
Varmtvann
I Norge bruker vi mye varmtvann. Omtrent 20 % av strømforbruket går til dette.
Ved å dusje smartere kan du spare mye strøm. Du kan skru ned temperaturen i dusjen, eller bruke litt kortere tid i dusjen. Et annet tips er å bytte til sparedusj, som bruker halvparten så mye vann som en vanlig dusj.
Elektriske apparater
Hver for seg bruker ikke de elektriske apparatene og utstyret så mye strøm, men til sammen utgjør det cirka 15 % av totalforbruket.
Det største forbruket har vi på kjøkkenet, og det er komfyren og oppvaskmaskinen som står for det største forbruket. Vannkoker, kaffetrakter og brødrister følger like etter. Her er det selve oppvarmingsprosessen som drar mye strøm, men den tar ikke så lang tid, så totalsummen for disse blir ikke stor.
De store husholdningsapparatene, som vaskemaskin, tørketrommel, fryseboks og kjøleskap, bruker også en del strøm. Gamle apparat bruker ofte mer strøm enn nyere modeller gjør.
Radio, tv, ladere, spillkonsoll og andre ulike dingser bruker ikke så mye strøm, men vær oppmerksom på at de strekker strøm så lenge de er på. Husk å slå av apparatene og dra ut stikkontakten når de ikke er i bruk.
Belysning
Cirka 10 % av strømforbruket går til belysning. Et godt tips hvis du ønsker å redusere strømkostnadene her er å bruke LED-pærer eller sparepærer. I tillegg til at de har lang levetid og er energisparende, har de også lav varmeutvikling.
Til utelys finnes det smarte LED-lyspærer med skumringssensor som slår seg av når det er lyst ute, eller med bevegelsessensor, som kun slår seg på når noen går forbi.